Wnętrze z charakterem od Osom Group

tekst: Blanka Warszawska
zdjęcia: Pietruszka Fotografia
projekt: OSOM Group

Wilanów to jedna z popularniejszych dzielnic współczesnej Warszawy. To właśnie tam znajduje się blisko 170- metrowy apartament zamieszkiwany przez trzyosobową rodzinę zaprojektowany przez architektów z OSOM GROUP.
Mieszkanie składa się z części dziennej z 50-metrowym tarasem oraz części prywatnej z gabinetem i dwiema sypialniami, każdej z prywatną łazienką.

W apartamencie zastosowano wiele odważnych, charakternych rozwiązań. Jedna ze ścian w salonie wykończona została cegłą malowaną na kolor czarny, na jej tle wyeksponowana została kolekcja fotografii Inwestorów.
Ściana tv, podobnie jak cały hol wejściowy została wykończona płytami meblowymi. Kropkę nad i we wnętrzu stawiają meble od projektantów, takie jak lampa podłogowa Brokis Balloons, czy charakterystyczny fotel od DOT DESIGN w odcieniu koniaku oraz piękna drewniana podłoga od Kaczkan Premium Wooden Floors.

W strefie jadalni ponownie pojawia się motyw czarnej, ceglanej ściany, która wybija na pierwszy plan znamienitej wielkości lampy projektu Sollux. W sąsiedztwie jadalni znajduje się kuchnia. Architekci wkomponowali ją tak, aby nie była widoczna ze strefy wypoczynkowej.
Została zaprojektowana jako monochromatyczne pomieszczenie. Zastosowano dwa motywy kamienne- marmur w strefie białej oraz granit w strefie czarnej. Dodatkowego uroku tej kuchni nadaje gra światła, wpadającego do pomieszczenia przez drewniane żaluzje.

Toaleta dla gości to najmniejsze pomieszczenie w tym apartamencie.
Architekci powiększyli je optycznie lustrem klejonym do ściany. Mimo małych rozmiarów toaleta zachwyca designem. Poza płytkami od Marazzi we wzór Ceppo di Gré zastosowana została umywalka wolnostojąca Alape oraz armatura Palazziani.

Nie da się przejść obojętnie koło sypialni master. Za łóżkiem zastosowana została bardzo charakterystyczna tapeta Wall & Deco z motywem nosorożca. Elegancji wnętrzu dodają satynowe zasłony zaciemniające, które zachodzą częściowo na ścianę za łóżkiem. Warto zwrócić uwagę na detale projektowe- w części z zasłoną zastosowane zostały lampy sufitowe, natomiast po drugiej stronie łóżka architekci postawili na lampę stołową, która nie zasłania tapety.
Z sypialni przechodzimy bezpośrednio do pokoju kąpielowego Inwestorów.
Poza wanną wolnostojącą na tle tapety z motywem roślinnym znajduje się tam też duży prysznic oraz dwie umywalki w charakterystycznym kształcie.

W łazience córki zastosowano bardzo ciekawe rozwiązanie- szklaną ścianką przesuwną wydzielono dwie strefy- kąpielową- z prysznicem i wanną oraz toaletową z umywalkami.
W tym pomieszczeniu także zastosowana została tapeta, tym razem z motywem morskim- meduzami, która idealnie komponuje się z płytkami imitującymi trawertyn oraz meblami wykonanymi na indywidualne zamówienie z ciemnego forniru.

Dzięki odwadze Inwestorów, kunsztowi Architektów oraz wykorzystaniu ponadczasowych, luksusowych materiałów apartament zyskał niepowtarzalny charakter oraz klimat.